Nu uita sa ma bagi la blogroll…

Gandirea

Posted by Domnul Bolog on 08/10/2008

Gandirea omeneasca e capabila de orice!

Dintr-un ungher obscur al internetului, cu articole din ziare vechi din intreaga lume, am gasit o povestioara, cica reala:

In anii cincizeci, un cargou-frigorifer, care transporta sticle de vin de provenienta portugheza, si-a debarcat incarcatura int-un port scotian. Un marinar intra in camera frigorifica pentru a verifica daca totul a fost livrat cum trebuie. Nestiind ca acesta se afla inauntru, un camarad a inchis usa pe dinafara. Captivul a batut si a strigat din toate puterile in peretii camerei frigorifice, dar nimeni nu l-a auzit, iar nava a plecat inapoi in Portugalia.
Prizonierul descopera ca are la dispozitie suficienta hrana, dar stie ca nu va putea supravietui prea mult timp in mediul inghetat. Totusi, el gaseste puterea de-a lua o bucata de metal si de a scrijeli pe pereti, ora cu ora si zi dupa zi, descrierea calvarului pe care il traia, relatandu-si agonia cu o precizie stiintifica. Incepe “povestea” prin felul in care frigul il amorteste, facand sa-i inghete nasul si degetele de la maini si picioare, care devin casante ca sticla; apoi relateaza ca intepaturile aerului inghetat se transforma intr-o arsura insuportabila si ca, incetul cu incetul, intregul trup ii intepeneste preschimbandu-se intr-un bloc de gheata.
Cand vaporul arunca ancora la Lisabona, capitanul, deschizand containerul frigorific, il descopera pe marinarul mort si citeste jurnalul amanuntit al suferintelor sale atroce.

Aspectul stupefiant al acestei povesti este ca actunci cand capitanul a masurat temperarura din camera frigorifica termometrul indica temperarura de 19 grade Celsius; din moment ce marfurile fusesera descarcate, sistemul de refrigerare ramasese dezactivat pe durata drumului de intoarcere. Omul murise numai pentru ca fusese convins ca ii este frig, fiind victima exclusiva a apropriei sale imaginatii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: